Nowe bakterie antagonistyczne Serratia plymuthica szczep A294, Enterobacter amnigenus szczep A167, Rahnella aquatilis szczep H145, Serratia rubidaea szczepy H440, Serratia rubidaea szczep H469, ich mieszanina, zastosowanie oraz sposób nanoszenia na materiał roślinny

ZESPÓŁ AUTORSKI

Uniwersytet Gdański,

Kierownik: dr hab. Robert Czajkowski
Zespół: dr Dorota M. Krzyżanowska, dr Joanna Siwińska, mgr Tomasz Maciąg, dr hab. Sylwia Jafra, prof. UG

CO MOŻNA OSIĄGNĄĆ DZIĘKI WYNALAZKOWI?

Istotą wynalazku jest nowy sposob ochrony roślin przed zakażeniami bakteryjnymi z wykorzystaniem unikalnej mieszaniny pożytecznych, bezpiecznych bakterii (tzw. probiotyków dla roślin) przygotowanej w postaci BIOlogicznego Preparatu Ochronnego.
Wynalazek pozwoli:
1. znacząco ograniczyć użycie chemicznych środków ochrony roślin w rolnictwie
2. polepszyć jakoś i wielkość plonów
3. zwiększyć konkurencyjność polskich produktów rolniczych na rynku europejskim i światowym

ISTOTA WYNALAZKU

Ziemniak (Solanum tuberosum L.) jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych zarówno w Polsce jak i na świecie ze względu na zajmowany obszar upraw jak i całkowitą produkcję bulw. Pod względem ważności dla rolnictwa światowego stanowi on czwartą rośliną uprawną po ryżu, kukurydzy i pszenicy. Wszystkie choroby ziemniaka przyczyniają się do dużych strat plonu i jego jakości. Szacowane straty w produkcji ziemniaka w Europie spowodowane przez bakterie są wysokie (utrata około 10 % – 20 % plonów) i wynoszą obecnie więcej niż 250 milionów Euro rocznie.

Choroby powodują straty na każdym etapie uprawy/produkcji ziemniaka i dotyczą korzeni, części nadziemnych łodyg, a przede wszystkim i najczęściej bulw. W przypadku zakażeń ziemniaków, powszechnie uważa się, że głównym źródłem zakażenia nowych roślin bakteriami są latentnie (bezobjawowo) zainfekowane bulwy sadzeniaków, które w czasie wzrostu roślin na polu uwalniają bakterie do środowiska i rozprzestrzeniają infekcję na nowe rośliny, bulwy potomne, na inne uprawy zlokalizowane na tych samych albo sąsiednich polach, a także pomiędzy uprawami. Z tego względu produkcja sadzeniaków wolnych od patogenów jest najważniejszym elementem ograniczenia możliwości zakażenia zdrowych roślin bakteriami. Nie istnieją obecnie komercyjnie dostępne chemiczne środki ochrony roślin, które mogą ograniczyć zakażenia bakteriami. Dlatego też istnieje ciągła potrzeba doskonalenia opracowywania nowych i przyjaznych dla środowiska środków ochrony roślin. Istotą wynalazku jest nowy sposob ochrony roślin przed zakażeniami bakteryjnymi z wykorzystaniem unikalnej mieszaniny pożytecznych, bezpiecznych bakterii (tzw. probiotyków dla roślin) przygotowanej w postaci BIOlogicznego Preparatu Ochronnego. Preparat ten można aplikować w trakcie przechowywania ziemniaków sadzeniaków przed wysadzeniem ich na pole. Innymi roślinami co do których można stosować BIOlogiczny Preparat Ochronny będący przedmiotem wynalazku, poza ziemniakiem, jest marchew, pomidor, cebula, papryka, czosnek, ogórek, cyklamen, hiacynt, tulipan, storczyk lub chryzantema.

POTENCJAŁ KOMERCJALIZACYJNY WYNALAZKU

Najważniejszą grupą docelową (grupą odbiorców) prowadzonych badań są rolnicy indywidualni i spółdzielnie rolnicze produkujące (ekologiczne) rośliny uprawne (sadzeniaki). Produkt chroniący sadzeniaki przed zakażeniami bakteriami spowoduje podniesienie jakości polskich sadzeniaków ziemniaka, a co za tym idzie, istotnie zwiększy konkurencyjność polskich upraw na rynkach Unii Europejskiej i poza nią. Opracowany produkt (chroniony aplikacją patentową) może zyskać popularność także poza granicami Polski, co przyniesie wymierny efekt ekonomiczny, ale także bardzo poprawi wizerunek Polski jako kraju nowych technologii i nowych metod biologicznej ochrony w rolnictwie. Z uwagi na fakt, że bakterie powodują symptomy chorobowe także na roślinach ozdobnych, produkt może znaleźć także szerokie zastosowanie w (biologicznych) uprawach szklarniowych roślin ozdobnych (np. uprawa tulipanów, hiacyntów).